Theo Jordans


Theo Jordans exposeert werken op papier, Raadskelder,  10 februari tot en met 15 april 2018

 

Papier is het belangrijkste bestanddeel in mijn werk. Ooit begonnen als lithograaf,  nadat ik in 1983 van Minerva afkwam, heb ik een levenslange voorliefde gehouden voor dit kwetsbare materiaal. De teerheid dwingt mij op een  manier te werken die ik  het best kan omschrijven als je bewegen over dun ijs. Bij alles wat je doet kan het erop of eronder zijn. Die sensatie, die de lithograaf in feite ook voelt op het moment dat hij de steen in de gom zet,  heb ik nodig om tot een werk te komen. Aquarelverf, ei tempera, soms gemengde technieken, divers tekenmateriaal en de laatste tijd ook de collage zijn mijn mediums.  Het vertrekpunt is vaak het landschap of de zee, soms een model. Het papier neem ik onderhanden. In baden laat ik het weken, schiften, fermenteren terwijl ik kleur toevoeg. Zo neemt toeval mij bij de hand terwijl ik grasduin door mijn visueel geheugen. Mimesis maakt plaats voor verbeelding, beetje bij beetje.

Ik woon in een uithoek van ons land, West Zeeuws Vlaanderen, waar het arcadische langzamerhand plaats maakt voor een meer geƫxploiteerde vorm van inrichting. Die verandering heeft met zich meegebracht dat ik steeds meer het atelier verkies als werkplek. Nog steeds verzamel ik in de betere maanden buiten, op een voornamelijk tekenachtige wijze, materiaal. Terwijl op het strand de badgasten in steeds grotere getale hun ding doen is het landinwaarts verbluffend leeg en stil. Zo gauw de toeristen vertrokken zijn, de avonden weer langer worden, er een weldadige stilte over de streek neerdaalt en het strand bij tijd en wijle alleen van mij is neemt de concentratie toe.

In  mijn atelier verwerk ik het gesprokkelde materiaal. Regelmatig ga ik door het lege land op zoek naar bevestiging van wat ik op papier probeer te realiseren.

Ik toon een selectie van de resultaten.  De raadskelder was eerder het decor voor mijn werk, ook nu weer ben ik verheugd om deze fraaie ruimte te mogen bekleden, thans hoofdzakelijk met recent werk. 

Ik nodig u graag uit voor een bezoek.

 

Theo Jordans

 

raadpleeg s.v.p.

Museum Het Belfort
Groote Markt 1
4524 CD Sluis
Tel. 0117-712604

Voor openingstijden, zie sluis@vvvzeeland.nl

www.belfortsluis.nl


 TvZ / Lucid